Pasibaigęs. 07-03 21:30
OŽ atranka
Ispanija
89
Angola
81
Pasibaigęs. Vakar 03:30
OŽ atranka
Bahreinas
56
Puerto Rikas
99
Pasibaigęs. Vakar 15:30
OŽ atranka
Filipinai
94
Sakartvelas
96
Pasibaigęs. Vakar 17:30
OŽ atranka
Naujoji Zelandija
78
Slovėnija
104
Pasibaigęs. Vakar 18:30
OŽ atranka
Angola
70
Libanas
74
Pasibaigęs. Vakar 19:00
OŽ atranka
Kamerūnas
77
Brazilija
74
Pasibaigęs. Vakar 21:00
OŽ atranka
Graikija
93
Egiptas
71
Pasibaigęs. Vakar 21:30
OŽ atranka
Lenkija
88
Suomija
89
Pasibaigęs. Šiandien 03:30
OŽ atranka
Puerto Rikas
80
Italija
69

Pakeistos krypties rezultatai – ką nuveikė sezono metu LKL klubus palikę legionieriai? (1)

Birželio 3 d., 12:00
„CBet “ į rinką paleido penketą legionierių („Betsafe-LKL“ nuotr.)
„CBet “ į rinką paleido penketą legionierių („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Rokas Liolaitis

Šis Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sezonas buvo itin gausus legionieriais – pirmenybėms trumpam išsiplėtus iki dvylikos komandų klubai noriai atsisuko į užsienio žaidėjus, kuriuos rotavo dažnai.

Net ir neskaitant subyrėjusių „Gargždų“, visi lygos klubai per sezoną atleido bent vieną legionierių, o rekordininkais tapo su visu penketu atsisveikinusi Jonavos „CBet“. Daugelis išvykusių legionierių pasuko į kitas valstybes.

Krepsinis.net apžvelgs tai, ką pavyko nuveikti iš „Betsafe-LKL“ išvykusiems legionieriams ir kokias tendencijas galima įžvelgti šiuose perėjimuose.

Daugiausiai legionierių į rinką paleido „CBet“ – sezono eigoje išvyko Michaelas Hughesas, Michaelas Lewisas, Ivanas Gandia-Rosa, Aleksandaras Marelja ir Lesteris Medfordas.

REKLAMA

Trankiai su Jonava atsisveikinęs M.Hughesas neišbuvo nė dviejų mėnesių Liudvigsburgo „MHP Riesen“ komandoje. Vokietijoje tik kartą daugiau nei šešis taškus surinkęs aukštaūgis vėliau persikėlė į Argentiną, kur papildė La Bandos „Olimpico“ klubą ir per 26 minutes renka 13,7 taško, 8,6 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo, 3,2 bloko bei 22,7 naudingumo balo. Naujoji jo komanda laukia savo varžovų ketvirtfinalyje.

M.Lewisas į komandą taip ir negrįžo po dviejų mačų Kataro rinktinėje, o nauja stotele pasirinko Beer Ševos „Hapoel“. Šis tik per plauką neiškrito į žemesnį divizioną, bet amerikiečio skaičiai buvo puikūs – 31 minutė, 16,3 taško (43 procentai tritaškių), 2,4 atkovoto kamuolio, 4,3 rezultatyvaus perdavimo ir 13,6 naudingumo balo. 26-erių gynėjas dar turi potencialo palypėti karjeros laiptais.

Nesusipratimu virto I.Gandia-Rosos išvykimas – klubas skelbė apie asmenines gynėjo priežastis ir turimą kontraktą kitam sezonui, tačiau jis pats netrukus jau žaidė gimtojo Puerto Riko pirmenybėse. Iki šiol sezoną Aguados klube tęsiantis gynėjas per 30 minučių renka 12,4 taško (38 procentai tritaškių), 3,3 atkovoto kamuolio, 5 rezultatyvius perdavimus ir 13,6 naudingumo balo bei žengia atkrintamųjų ritmu.

REKLAMA

Itin trumpam į Jonavą užsukęs L.Medfordas savo vietą rado Vokietijos pirmenybėse. Rostoko „SeaWolves“ gretose per 22 minutes jis rinko 7,2 taško (23 procentai tritaškių), 2,5 atkovoto kamuolio, 4,6 rezultatyvaus perdavimo bei 6,4 naudingumo balo. Į aukščiausią lygą 2022-aisiais pakilusiam klubui pavyko joje išsilaikyti.

31-erių A.Marelja grįžo į gimtąją Serbiją, kur prisijungė prie Suboticos „Spartak“ ir rinko beveik identiškus skaičius kaip ir Jonavoje – 21 minutė, 8,2 taško (43 procentai tritaškių), 4,8 atkovoto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo bei 8,5 naudingumo balo.

Kitoje spektro pusėje atsidūrė nė vieno legionieriaus į užsienį neišleidę Vilniaus „Wolves-Twinsbet“. Tiesa, sezono metu klubą paliko Džordže Gagičius, tačiau jis liko Lietuvoje, persikeldamas į Panevėžio „7bet-Lietkabelį“. Simboliška, kad šie klubai susigrums dėl trečiosios vietos.

Panevėžio klubas legionierius rotavo dažniau. Trenerio poste Robertą Štelmaherį pakeitė Nenadas Čanakas, o sezono eigoje komandoje neliko Jonathano Daviso, Aleno Hadžigevočiaus bei Stefano Birčevičiaus.

Birčevičius Birčevičius

REKLAMA

Sezono pradžioje net kelis „Betsafe-LKL“ klubus pakeitęs ir Šiauliuose save išbandęs J.Davisas galiausiai nutūpė Izraelyje, Haifos „Hapoel“ klube. Čia jis rinko solidžius skaičius – 30 minučių, 14,9 taško (45 procentai tritaškių), 2,7 atkovoto kamuolio, 5 rezultatyvius perdavimus ir 15,3 naudingumo balo. Haifos klubas sezoną sekmadienį baigė pralaimėjimu ketvirtfinalyje. Vis dėlto J.Davisas visur renka gerą statistiką, o devynis klubus per penkmetį pakeitė dėl kitų priežasčių.

A.Hadžibegovičius sezoną baigė dėl traumos, o nuvylęs S.Birčevičius naujos komandos taip pat nerado. Serbijos žiniasklaida skelbia, kad 34-erių serbas jau planuoja karjeros pabaigą ir artėjantį sezoną gali praleisti gimtojo Lazarevaco komandoje, kuri žais regioninėje šalies lygoje.

J.Davisą paleidę „Šiauliai“ turėjo ir daugiau nepasiteisinusių pirkinių. Spragas kamšyti bandęs Kevinas Andersonas neatitiko „Betsafe-LKL“, bet rado kitą klubą Lietuvoje. Papildęs Vilkaviškio „Perlą“ jis parodė kitokį veidą Nacionalinėje krepšinio lygoje („7bet-NKL“), per 30 minučių rinkdamas 12 taškų (24 procentai tritaškių), 3,5 atkovoto kamuolio, 3,6 rezultatyvaus perdavimo bei 9,6 naudingumo balo. Neblogi skaičiai vyrukui, kurio naudingumas aukščiausioje lygoje buvo neigiamas.

REKLAMA

Vietos Šiauliuose neliko ir kapitono pareigas ėjusiam, tačiau aikštėje nežibėjusiam Nemanjai Bezbradicai. Aukštaūgis sezoną baigė kukliame Vilčos klube ir Rumunijos pirmenybėse per 13 minučių rinko 6,8 taško (29 procentai tritaškių), 2,8 atkovoto kamuolio, 0,9 rezultatyvaus perdavimo bei 5,8 naudingumo balo. Į medalius nepretendavusiame klube 207 cm ūgio puolėjas leido sau išmesti gerokai daugiau tritaškių (69) nei dvitaškių (46).

Daug kritikos komandoje sulaukęs Antwanas Walkeris neįrodė galintis žaisti „Betsafe-LKL“, iš kurios persikėlė į Suomiją. Ten amerikietis per 27 minutes rinko 11,4 taško (25 procentai tritaškių), 7,7 atkovoto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir 13,2 naudingumo balo. Vis dėlto Lahčio „Lahti“ Suomijos pirmenybėse liko paskutinis, tad ir geri skaičiai praranda didelę dalį žavesio.

Intriguojančiai Šiauliuose startavusio Dachono Burke’o sezoną sugadino traumos – jis išvyko sužaidęs vos devynis ir sezoną baigė tęsdamas reabilitaciją po atsinaujinusių pėdos problemų.

Vilniaus „Rytas“ sezono metu buvo konservatyvus ir sudėtį koregavo minimaliai. Sugrįžus Marcusui Fosteriui išvyko vilčių nepateisinęs Keithas Hornsby. Į Bilbao „Surne“ persikėlęs amerikietis Ispanijos pirmenybėse per 22 minutes rinko 10,6 taško (35 procentai tritaškių), 1,6 atkovoto kamuolio, 0,8 rezultatyvaus perdavimo bei 7,1 naudingumo balo.

REKLAMA

Tai viršijo jo skaičius „Betsafe-LKL“, tačiau Bilbao klubas žaidė be didelio spaudimo. „Surne“ nepretendavo nei į atkrintamąsias, nei į kritimą žemesnėn lygon, o sezoną uždarė šešiais pralaimėjimais paeiliui.

Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ taip pat paleido tik vieną legionierių, bet jis komandai buvo gerokai svarbesnis. Lyderiu tapęs Brae’us Ivey pasinaudojo šansu persikelti į Ispaniją, tačiau Žironos klube sužaidė tik 4 mačus ir po mėnesio komandą paliko su 4,8 taško vidurkiu.

Ivey Ivey

Sėkmingesnis jam buvo etapas Vokietijoje, papildžius Hamburgo „Towers“. Pajėgiame čempionate gynėjas pasiekė įkrintamąsias ir per 21 minutę rinko 10 taškų (39 procentai tritaškių), 2,7 atkovoto kamuolio, 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir 4,5 naudingumo balo. Įdomūs skaičiai, nors ir neprilygstantys 14,4 taško bei 12,6 naudingumo balo vidurkiams Lietuvoje.

REKLAMA

Klaipėdos „Neptūnas“ sezono metu neteko tik Sterlingo Gibbso, kuris netikėtai nusprendi baigti karjerą dėl asmeninių priežasčių. 30-metis gynėjas tęsi savo žodį ir palikęs Lietuvą profesionaliai nerungtyniauja. Jis grįžo į savo lankytą Seton Hallo universitetą, kuriame pradeda trenerio kelią.

Titulą ginantis Kauno „Žalgiris“ vos įpusėjus sezonui išleido Nazarethą Mitrou-Longą į Pirėjo „Olympiacos“, į Graikiją (Atėnų AEK) patraukė ir trumpai spragas kamšęs Austinas Hollinsas.

N.Mitrou-Longas tiek Kauno, tiek Pirėjo klube Eurolygoje sužaidė po 9 mačus, o „Žalgiryje“ pasiektas 4,1 taško vidurkis „Olympiacos“ gretose krito iki 1,8. Kalnų jis nenuvertė ir vietinėse pirmenybėse, o ilgalaikėje klubo perspektyvoje veikiausiai išsilaikytų nebent dėl turimos Graikijos pilietybės. Gynėjas gali pasidžiaugti nebent aplankytu Eurolygos finalo ketvertu, kuriame sužaidė beveik septynias minutes.

Neblogą, tačiau blankų įspūdį Kaune palikęs A.Hollinsas kuklus išliko ir AEK gretose – 16 minučių, 4,2 taško (32 procentai tritaškių), 1,8 atkovoto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo bei 3,3 naudingumo balo. 32-ejų gynėjas šį sezoną taip ir nepriartėjo prie geriausios savo versijos.

REKLAMA

Du legionierius per sezoną paleido ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“, o jų aplinkybės – visiškai skirtingos. Komanda atsisveikino tiek su siautusiu Brandonu Tabbu, tiek su nieko neįrodžiusiu Joey Bakeriu.

Pasvalyje B.Tabbas gerino išmestų tritaškių rekordus ir beatodairiškais sprendimais išvystė 19,5 taško vidurkį. Pasukęs į antrąją Ispanijos lygą, Torelavegos „CB Estela“ gretose jis kurį laiką tvardėsi, tačiau paskutiniame sezono mače vėl išsvaidė 16 tritaškių, pataikydamas 7. Iš viso Ispanijoje per 15 minučių jis rinko 8,7 taško (32 proc. trit., 5,6 bandymo per rungtynes), 1,4 atkovoto kamuolio, rezultatyvų perdavimą bei 5,2 naudingumo balo.

Gerokai pasyviau „Pieno žvaigždėse“ pasirodęs J.Bakeris grįžo į gimtinę, kur prisijungė prie „Grand Rapids Gold“ ekipos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) G lygoje. Čia amerikietis per 14 minučių rinko 4,6 taško, o ir šį vidurkį užkėlė vienintelis 15 taškų pasirodymas . Likę aštuoni mačai taip pat buvo kuklūs. Po studijų solidžiame Mičigano universiteto 23-ejų puolėjas savo galimybėmis profesionalų krepšinyje dar neįtikino.

Mažeikių „M Basket-Delamode“ sezono eigoje paleido Calebą Huffmaną, Deontae Hawkinsą ir Andrį Misterį.

REKLAMA

Vos per penkis mačus trenerių pasitikėjimą Mažeikiuose praradęs C.Huffmanas patraukė į Vokietijos antrąją lygą. Koblenco „EPG Baskets“ klube jo vidurkiai siekė 19 minučių, 7,2 taško (33 procentai tritaškių), 4,5 atkovoto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo bei 6,5 naudingumo balo. Koblenco klubas tik per vieną pergalę neiškrito į žemesnį divizioną.

D.Hawkinsas finišavo Kanadoje, Sudburio „Five“ komandoje. Menkai girdėtoje lygoje kubas pasiekė pusfinalį, o amerikietis per 16 minučių rinko 5,3 taško (23 procentai tritaškių), 3,6 atkovoto kamuolio, 0,8 rezultatyvaus perdavimo bei vos 3,9 naudingumo balo. Kaip ir Lietuvoje, Kanadoje jis neatsikratė pražangų problemos, dažnai dėl nesivaldymo pats apribodamas savo minutes.

Kaip snaiperis atvykęs, tačiau prastai atakavęs A.Misteris grįžo į gimtinę, prisijungdamas prie Uogrės „Ogre“ klubo. Bendroje Estijos ir Latvijos lygoje jis pramušė ledus, per 26 minutes rinkdamas 13,5 taško (40 procentų tritaškių), 4,3 atkovoto kamuolio, 3,9 rezultatyvaus perdavimo bei 13,5 naudingumo balo. Vis dėl atėjus svarbiausioms kovoms jo skaičiai vėl ženkliai krito, kovojant dėl Latvijos čempionų titulo renkant 6,6 taško (3/23 tritaškių, 13 procentų). Panašu, kad 32-ejų latvis yra ribotų galimybių snaiperis, neatsitiktinai taip ir nepakilęs į aukštesnį lygį.

REKLAMA

Bašičius Bašičius

Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ vėl pataikė su keliais legionieriais, tačiau netrūko ir prastesnių sprendimų. Prieš atrandant Amitą Ebo ar Francisą Okoro, buvo prašauta su Vinny Okouo, Lovre Bašičiumi ir Brevinu Galloway’umi.

Po trejų metų pertraukos į Kėdainius grįžęs V.Okouo neparodė ryškaus progreso ir lagaminus susikrovė dar lapkritį. Vėliau aukštaūgis turėjo trankių mačų antrojoje Ispanijos lygoje, kur pasiekė 24 minučių, 12,8 taško, 6,9 atkovoto kamuolio ir 14,1 naudingumo balo vidurkius. 20 ir 26 taškų pasirodymais sezoną uždaręs aukštaūgis dar persikėlė į Venesualą, kur sezonas tik įsibėgėja, o vidurio puolėjas renka 10,2 taško.

29-erių L.Bašičius „Betsafe-LKL“ startavo intriguojančiai, bet netrukome įsitikinti, kad vizualiai Milošą Teodosičių primenantis įžaidėjas dažniau atlieka efektingus, o ne efektyvius pasirinkimus ir neorganizuoja pergalingų atakų. Šias tendencijas jis perkėlė ir į Vengriją, kur prisijungė prie Kormendo „Egis“ – 29 minutės, 11,1 taško (31 procentas tritaškių), 2 atkovoti kamuoliai, 9,8 rezultatyvaus perdavimo bei 15,7 naudingumo balų. Dar neseniai tarptautiniuose turnyruose žaidęs „Egis“ vos išsilaikė aukščiausioje Vengrijos lygoje.

REKLAMA

B.Galloway'us spėjo apsilankyti Kosove ir Šiaurės Makedonijoje. Nė viena iš šių lygų toli gražu nėra priskiriama elitinėms, tačiau pastarojoje pasiekiant ketvirtfinalį jam pavyko išvystyti net 21,9 taško vidurkį (43 procentai tritaškių). 

Kokios peršasi išvados? Sezono metu gerą darbą rasti nėra lengva – tarp išvykusių žaidėjų tik keli dar pretenduoja į titulus, o šiame straipsnyje dažnai teko minėti naujųjų komandų pastangas išsilaikyti aukščiausiuose divizionuose.

Pats faktas, kad žaidėjui tenka keisti komandą sezono viduryje yra nedidelė raudona vėliava. Tik B.Ivey išvykimą galima pavadinti pakilimu į ženkliai aukštesnį lygį, kitiems žaidėjams tiesiog pakeitus aplinką panašiame lygyje ar išvykus dėl meistriškumo trūkumo. Tuo pačiu lengva pastebėti, kad aukščiausias vietas „Betsafe-LKL“ užėmė mažiau legioną performavę klubai.

Pastaraisiais metais netrūksta gerų pavyzdžių, kaip net ir mažieji „Betsafe-LKL“ klubai pakelia žaidėjus į aukštesnį lygį, tačiau Vokietijoje žibantis Jeffery Garrettas ar Stambulo „Fenerbahče“ įtikinęs Arturas Žagaras proveržio sezoną sužaidė nuo pradžios iki galo, neforsuodami skubotų karjeros šuolių.


1 komentarai
Naujausi komentarai (1)
Geriausiai ivertinti (1)
PRO komentarai
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
TVARKARAŠTIS