Pasibaigęs. 09-29 16:50
Betsafe-LKL
M Basket
93
Šiauliai
95
Pasibaigęs. 09-29 18:30
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
76
Žalgiris
89
Pasibaigęs. 09-29 19:00
Betsafe-LKL
Neptūnas
90
CBet
87
Pasibaigęs. 10-01 19:00
Europos taurė
7bet-Lietkabelis
74
Hapoel
94
Pasibaigęs. 10-01 20:45
Europos taurė
Hapoel
89
Wolves Twinsbet
84
Pasibaigęs. 10-01 21:00
Čempionų lyga
UnaHotels
77
Rytas
67
Pasibaigęs. 10-03 20:00
Eurolyga
Žalgiris
74
Barcelona
67
Pasibaigęs. Vakar 16:00
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
78
7bet-Lietkabelis
85
Pasibaigęs. Vakar 16:50
Betsafe-LKL
M Basket
86
Wolves Twinsbet
95
Pasibaigęs. Vakar 19:00
Betsafe-LKL
CBet
104
Šiauliai
93
Šiandien, 16:50
Betsafe-LKL
Rytas
0
Žalgiris
0
Šiandien, 19:00
Betsafe-LKL
Uniclub Bet-Juventus
0
Neptūnas
0
10-08, 19:00
Europos taurė
7bet-Lietkabelis
0
Aris
0
10-08, 19:00
Europos taurė
Wolves Twinsbet
0
Ratiopharm
0
10-11, 21:15
Eurolyga
Olympiacos
0
Žalgiris
0
10-12, 16:50
Betsafe-LKL
7bet-Lietkabelis
0
Rytas
0
10-12, 19:00
Betsafe-LKL
Neptūnas
0
Wolves Twinsbet
0
10-13, 16:50
Betsafe-LKL
M Basket
0
Uniclub Bet-Juventus
0
10-13, 19:00
Betsafe-LKL
Šiauliai
0
Nevėžis-Optibet
0
10-15, 19:30
Europos taurė
Cedevita Olimpija
0
7bet-Lietkabelis
0
10-15, 21:30
Eurolyga
Virtus
0
Žalgiris
0
10-16, 19:30
Čempionų lyga
Rytas
0
Šlask
0
10-16, 21:30
Europos taurė
Joventut
0
Wolves Twinsbet
0
10-17, 21:30
Eurolyga
EA7 Emporio Armani
0
Žalgiris
0
10-19, 16:00
Betsafe-LKL
CBet
0
M Basket
0
10-19, 16:50
Betsafe-LKL
Šiauliai
0
Neptūnas
0
10-19, 19:00
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
0
Uniclub Bet-Juventus
0
10-20, 16:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
0
7bet-Lietkabelis
0
10-20, 19:00
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
0
Rytas
0

Įdomiausi LKL lyderių ėjimai: baudos aikštelės siaubas ir į taškų rinkimą orientuoti gynėjai (16)

Rugpjūčio 16 d., 10:00
T.Wallace'as atvyksta į Kauną
T.Wallace'as atvyksta į Kauną
Tautvydas Kubilius

Olimpinės žaidynės baigėsi, o iki naujo klubinio sezono starto lieka vos daugiau negu mėnuo. Didžioji dalis Lietuvos klubų jau yra baigę savo komplektacijos darbus arba bent jau yra arti to.

Portalas Krepsinis.net nusprendė išskirti penkių, aukščiausias vietas praėjusiais metais Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) užėmusių komandų, įdomiausius tarpsezonio ėjimus.

Enochas Enochas

Stevenas Enochas (Vilniaus „Rytas“, 26 metai, 208 cm, Ankaros „Turk Telekom“)

REKLAMA

Lietuvos čempionai tarpsezoniu įsigijo bene labiausiai intriguojantį aukštaūgį iš visų šalies komandų. Armėnijos pilietybę turintis centras atsiskleidė tikroje aukštaūgių kalvėje – Santjago de Kompostelos „Obraidoiro CAB“ komandoje.

Vėliau S.Enochą net du sezonus matėme Eurolygoje, kur jis atstovavo Vitorijos „Baskonia“ ekipai, o pernai šis vidurio puolėjas žaidė Ankaros „Turk Telekom“ komandoje.

Žiūrint iš šio žaidėjo perspektyvos – „Rytas“ jam yra gana nemenkas žingsnis atgal. Vis tik S.Enochas dar yra jauno amžiaus ir turbūt į Vilniaus klubą žvelgia kaip į trampliną, kuris padės jo karjerai vėl šauti į viršų.

Ankaros klube centras turėjo svarbų vaidmenį ir Europos taurėje rinko po 12,4 taško ir 7,9 atkovoto kamuolio. Nors klubas krito aštuntfinalyje, tačiau tokie S.Enocho skaičiai atrodo tikrai solidžiai.

Pirmajame savo sezone Vitorijos klube S.Enochas dar dažniau žiūrėdavo į krepšį ir iš tolimojo nuotolio – pirmaisiais metais Eurolygoje jis atliko 24 tolimus metimus (pataikė 9), tačiau vėliau šis skaičius vis mažėjo.

Jo stiprybės tikrai nėra toli nuo krepšio – vidurio puolėjas gerai leidžiasi krepšio link „2 prieš 2“ situacijose, taip pat puikiai geba išnaudoti pranašumo situacijas nugara į krepšį. Centruoti jis gali iš gana tolimų atstumų, kadangi turi itin platų žaidimo nugara į krepšį arsenalą, o nemažą dalį taškų susirenka tiesiog po puolime atkovotų kamuolių.

REKLAMA

Puolime S.Enochas tikrai gali tapti milžiniška jėga „Ryto“ žaidime tiek LKL čempionate, tiek FIBA Čempionų lygoje. Vis tik tai yra žaidėjas priklausomas nuo kūrėjų – natūralu, kad aukštaūgis pats situacijų nesikuria, o vien iš atkovotų kamuolių puolime „gyvas“ nebūsi.

Gynyboje vidurio puolėjas neblogai saugo lanką ir geba laikyti kontaktą arčiau krepšio, tačiau yra pažeidžiamas „2 prieš 2“ situacijose. S.Enocho kojos nėra pačios greičiausios ir dažniausiai ginantis jis vis tik leidžiasi arčiau krepšio, kur gali pasinaudoti savo dydžiu. Būtina pabrėžti, kad tiek gynyboje, tiek puolime aukštaūgis turi problemų su sprendimų priėmimu.

Faktas, kad Vilniaus klubas įsigijo vieną labiausiai intriguojančių aukštaūgių per pastarąjį laikotarpį. Šiuo metu tai atrodo netgi gana ryškus sustiprėjimas lyginant su praėjusiu sezonu.

Wallace'as Wallace'as

REKLAMA

Tyrone’as Wallace’as (Kauno „Žalgiris“, 30 metų, 196 cm, Ankaros „Turk Telekom“)

Įdomiausias „Žalgirio“ vasaros ėjimas yra absoliučiai visa komplektacija, kurioje kol kas labai daug klaustukų dėl būsimų vaidmenų ir apskritai žaidimo modelio.

Vis tik jeigu reikia išskirti vieną naujoką – tai neabejotinai yra praėjusiame sezone taip pat Ankaroje žaidęs gynėjas.

Amerikietis jau pirmajame savo sezone Europoje Paryžiaus „Paris“ komandoje atrodė itin galingai, tad buvo netgi šiek tiek keista, kad T.Wallace’as savojo šanso Eurolygoje laukė dar metus.

Prancūzijoje ir Turkijoje savo vertę jau įrodęs gynėjas į Kauną atkeliauja būdamas 30 metų ir jau stipriai apsigludinęs prie europietiško krepšinio.

Kairiarankio gynėjo aiškiausias pliusas yra fiziškumas ir gebėjimas žaisti „1 prieš 1“. Izoliacijos krepšinyje T.Wallace’o didžiausia stiprybė yra žaidimas į abi puses ir nuostabus kamuolio valdymas.

Tvirtas kūnas leidžia amerikiečiui žaisti prieš savo tiesioginius oponentus tiek veidu, tiek nugara į krepšį. Aukštaūgius, kurie „dropina“, jis sėkmingai atakuoja vidutiniais metimais, o besikeičiančius – pranoksta greičiu.

REKLAMA

Puolime jo arsenalas tam tikrose situacijose atrodytų, kad net pranoksta Keenano Evanso, tačiau yra vienas esminis skirtumas.

Prieš būsimą žalgirietį varžovai mieliau atiduoda tolimus metimus nei leidžia jam žaisti krepšio link. Tam yra logikos – Turkijos čempionate jis tritaškius metė 30 proc. tikslumu, tačiau Europos taurėje šis procentas jau siekė 39. Akivaizdu, kad čia buvo labai ryškus K.Evanso, kuris po driblingo iš toli atakavo tiesiog nuostabiai, pranašumas.

Gynyboje T.Wallace’as taip pat nėra toks solidus, koks galėtų būti. Nors 196 cm ūgio gynėjas gali stabdyti varžovus „1 prieš 1“, tačiau dažnai „plaukioja“ komandinėje gynyboje ar stringa už užtvarų.

Labai svarbus bus ir šio naujoko vaidmens klausimas. Iki šiol T.Wallace’as Europoje savo komandose buvo numeris vienas opcija puolime. Praėjusiame sezone Europos taurėje jis aikštėje praleisdavo po 34 minutes, tad toks vaidmuo, matant ateinančio sezono „Žalgirio“ komplektaciją, atrodo sunkiai įmanomas.

Kauno klubas išties daug stato būtent ant šio gynėjo ir be jo sėkmingo žaidimo „Žalgiris“ Eurolygoje patriukšmauti nesugebėtų.

Rubštavičius Rubštavičius

REKLAMA

 Mantas Rubštavičius (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“, 22 metai, 198 cm, Oklando „New Zealand Breakers“)

Lygiai prieš metus su dideliu nekantrumu visi laukėme, kaip Panevėžio ekipos gretose atrodys Deividas Sirvydis. Lūkesčiai buvo pateisinti su kaupu, o į Lietuvą sugrįžęs puolėjas pasinaudojo jam suteikta galimybe.

Skirtumas tarp D.Sirvydžio ir M.Rubštavičiaus yra tas, kad pastarasis grįžta į jam jau neblogai pažįstamą aplinką. Nenado Čanako vadovaujamoje ekipoje jis jau žaidė 2022–2023 metų sezone.

Gynėjas pasirašė sutartį su „Žalgiriu“, tačiau artėjančiame sezone vaidmens Andrea Trinchieri ekipoje jis tiesiog neturėtų, tad 22 metų panevėžiečio skolinimas jo gimtojo miesto komandai atrodo gana logiškas.

Praėjusiame sezone M.Rubštavičius išbandė jėgas Australijoje ir apsiprasti naujoje aplinkoje lietuviui sekėsi sunkiai. Per pirmuosius šešis mačus panevėžietis rinko vos po 4,1 taško, tačiau vėliau jo kreivė kilo aukštyn ir sezoną jis baigė jau su 9,5 taško vidurkiu.

NBA naujokų biržoje M.Rubštavičius savo pavardės neišgirdo, tačiau sulaukė šanso Vasaros lygoje, kur atstovavo San Fransisko „Golden State Warriors“ ekipai.

REKLAMA

Du kartus po 12 taškų Las Vegase pelnęs gynėjas baigė savo pasirodymą už Atlanto, o sugrįžimas į Lietuvą šįkart žada jau visai kitokį vaidmenį nei kad M.Rubštavičius paliko prieš išvykdamas į Australiją.

Žvelgiant į M.Rubštavičiaus statistiką Australijoje itin intriguoja vienas skaičius. Gynėjas iš toli metė 43 proc. tikslumu, o tritaškių metė praktiškai tiek pat kiek dvitaškių – po 3,5 per rungtynes.

Tokio pataikymo panevėžietis niekuomet nėra demonstravęs net Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), tad jeigu tokius skaičius jis atsineš į LKL bei Europos taurės varžybas, jau bus labai solidu.

Kitas kairiarankio gynėjo pliusas be abejo yra geras situacijų skaitymas – vėlyvo brendimo žaidėjas geba ir atlikti perdavimus, ir ypatingai gerai realizuoja floaterius.

Ilgos galūnės M.Rubštavičių verčia itin pavojingu ir prie savojo krepšio, kur jis gali kokybiškai stabdyti varžovų perimetro lyderius. 

Gana ryškus trūkumas vis dar yra fiziškumo stoka. Veržtis arčiau krepšio prieš fiziškesnius varžovus M.Rubštavičiui yra sudėtinga, todėl dažniau jis ir renkasi vidutinius metimus, o ne eina iki galo.

REKLAMA

Panevėžio klubo komplektacija neatrodo perpildyta talentu puolime, todėl galimybių žaisti su kamuoliu M.Rubštavičius turės tikrai daug. Belieka jomis pasinaudoti ir galbūt jau kitą sezoną šį gynėją matysime persikeliant į Kauno komandą.

Andrewsas Andrewsas

Andrew Andrewsas (Vilniaus „Wolves“, 31 metai, 188 cm, Badalonos „Joventut“)

Ahmadas Caveris, Rasheedas Sulaimonas, o dabar Andrew Andrewsas – visus tris sezonus „Wolves“ ekipa ieškojo vieno ryškaus lyderio perimetre. Panašu, kad šįkart sužvejoti pavyko išties rimtą laimikį.

Pradėti galima nuo to, kad amerikietis Europoje savo vertę turėjo įrodinėti nuo praktiškai žemiausių laiptelių. Pirmoji A.Andrewso stotelė buvo kuklus Balikesiro „Best“ klubas antroje Turkijos lygoje. Vėliau gynėją matėme ir ne taip toli nuo Lietuvos – 2018–2019 metų sezone jis atstovavo Rygos VEF komandai.

REKLAMA

Laiptelis po laiptelio ir A.Andrewso karjera tolygiai kilo aukštyn. Po itin sėkmingų sezonų Stambulo „Daruššafaka“ ir Bursos „Frutti Extra“ ekipose jis sulaukė šanso ir Eurolygoje.

Vis tik 2022–2023 sezono Atėnų „Panathinaikos“ ekipa organizacine prasme buvo tiesiog chaosas. Vos keturis mačus sužaidęs A.Andrewsas buvo išstumtas iš rotacijos ir nežaidė. Galiausiai jau sezono antroje pusėje gynėjas sugrįžo į Bursos ekipą.

Praėjęs sezonas Badalonos klube gynėjui buvo vėl išties neblogas – Ispanijos čempionate jis turėjo 10,7 taško, o Europos taurėje 14,6 taško vidurkius.

Žaidėjo, kuris dar yra tik 31 metų ir jau turi tokį CV, įsigijimas yra neabejotinai skambiausias „Wolves“ organizacijos žingsnis per visą šios organizacijos egzistavimo laikotarpį.

Smagu, kad Lietuvos klubuose pagaliau matysime tikrai nemažai gerai „1 prieš 1“ žaidžiančių gynėjų ir A.Andrewsas čia yra tarp ryškiausių pavyzdžių.

Dėmesį galima atkreipti į šio amerikiečio žaidimą izoliacijoje – gynėjas itin gerai veržiasi į kairę pusę nors yra dešiniarankis. Puikiai valdomas kūnas leidžia atakas jam užsibaigti tiek iš artimos distancijos, tiek sustoti ir atakuoti iš vidutinio nuotolio.

REKLAMA

A.Andrewsas yra stiprus ir „pikenrolo“ situacijose. Nors gynėjas orientuotas į metimus, tačiau 2,7 rezultatyvaus perdavimo Ispanijos čempionate ir 4 Turkijos pirmenybėse – dėmesio vertas statistinis rodiklis.

Mesti į krepšį vis tik gynėjas mėgsta daug ir kartais iš sudėtingų padėčių, todėl tolimų metimų procentai svyruoja. Ispanijos čempionate tritaškius A.Andrewsas mete vos 29 procentais, tačiau reikia pažymėti, kad tai buvo prasčiausias jo rodiklis per eilę sezonų.

Prie savojo krepšio A.Andrewsas neturi kažkokių išskirtinių savybių, kurios verstų jį gynybiniu žaidėju. Tai jis dažniausiai kompensuoja neblogu situacijų skaitymu. Galima atkreipti dėmesį, kad būsimasis Vilniaus komandos žaidėjas kokybiškai laiko tinkamą distanciją ir gerai skaito perdavimų linijas, kas leidžia jam sumedžioti vieną kitą paklydusį kamuolį.

Kol kas „Vilkams“ tai atrodo fantastiškas pirkinys, kuris šią komandą gali kilstelti gana stipriai į viršų. Tokio individualiai stipraus žaidėjo atvykimas į LKL daro pirmenybes sunkiau prognozuojamas. Būtent tokie krepšininkai dažnai nulemia susitikimų pabaigas, tad A.Andrewsas turėtų būti viena ryškiausių būsimo sezono žvaigždžių.

Beliauskas Beliauskas

REKLAMA

Laurynas Beliauskas (Utenos „Uniclub Casino – Juventus, 27 metai, 192 cm, Didžiosios Lenkijos Ostruvo „Slam Stal“)

Utenos klubas tarpsezoniu nuveikė išties daug. Aukštaitijos ekipos komplektacija atrodo labai intriguojančiai ir bent jau „popieriuje“ jų sudėtis atrodo pajėgi kąsti ir pirmojo ketverto komandoms.

Vienas pirmųjų uteniškių vasaros ėjimų buvo Lauryno Beliausko įsigijimas. Žaidėjas, kuris dvejus metus puikiai atrodė rezervinėje Lietuvos rinktinėje, atrodė, jog gali sudominti ir kažką iš turtingesnių šalies klubų, bet uoliai atliktas „Uniclub Casino – Juventus“ darbas leido šį gynėją prisivilioti dar labai ankstyvoje vasaros perėjimų stadijoje.

Pastarąjį kartą Lietuvos ekipoje L.Beliauskas žaidė 2019–2020 metų sezone ir perėjimas iš Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ į Santjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“ buvo vienas didžiausių šio krepšininko karjeros šuolių.

Praėjęs sezonas klaipėdiečiui nebuvo lengvas. Nors Salonikų PAOK jis rinko solidžius skaičius ir turėjo svarbų vaidmenį, tačiau dar vasarį L.Beliauskas persikėlė į „Slam Stal“ klubą.

Lenkijoje L.Beliausko skaičiai buvo išties įspūdingi – lietuvis per 29 minutes rinko 17,4 taško ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

REKLAMA

Didžiausias šio krepšininko privalumas yra gebėjimas kurtis progas situacijose „1 prieš 1“. Gynėjams iš Lietuvos tai yra gana reta savybė, o L.Beliauskas sugeba atakuoti ne tik prieš išsikeitusius varžovus, bet ir prieš tiesioginį oponentą.

Graikijoje gynėjo pataikymas iš toli siekė 37 proc., o Lenkijoje – net 45. Svarbu, kad L.Beliauskas puikiai atakuoja po driblingo ir turi labai greitą kamuolio išmetimą. Tritaškius jis drąsiai gali mesti net ir tranzicijoje.

Nors gynėjas nėra tiek tvirtas, kad galėtų veržtis iki galo ir gerai sugertų kontaktą, tačiau dažnai pranašumą susikuria pirmu greitu savo žingsniu bei solidžiu kamuolio valdymu. Vėliau L.Beliauskas jau gali mesti floaterius ar tiesiog sustoti ir atakuoti iš vidutinės distancijos.

Matyti net 4,9 rezultatyvius perdavimus ties L.Beliausko pavarde Lenkijos čempionate nėra toks jau įprastas vaizdas. Jis nėra kūrėjas ir dažniausiai renkasi metimus pats, o ne ieško komandos draugus. Žaisdamas „2 prieš 2“ jis visuomet ieškodavo opcijos, kaip atakuoti krepšį pačiam ir tik tuomet galimybės atlikti rezultatyvų perdavimą.

Gynyboje L.Beliauskui pasitarnauja kojų greitis. Nebūdamas itin tvirtas fiziškai gynėjas daugiausiai prie savojo krepšio dirba būtent gebėdamas išlaikyti varžovą su kamuoliu prieš save. Vis tik prie savojo krepšio L.Beliauską gali reikti paslėpti ir „2 prieš 2“ gynyba nėra jo stiprioji pusė.

Tai, kad L.Beliauskas į Uteną atvyksta būdamas 27 metų yra dar vienas ryškus „Juventus – Uniclub Casino“ laimėjimas. Žaidėjas praktiškai su kiekvienu sezonu gerina savo žaidimą ir labai realu, kad šis sezonas statistiškai jam bus tiesiog fantastiškas, o kitąmet jis susimedžios ir karjeros kontraktą.

„Ilgoji pertrauka“: užduokite klausimą pirmadienio podkastui


Gairės: lkl, lietuva
16 komentarai
Naujausi komentarai (16)
Geriausiai ivertinti (16)
PRO komentarai (1)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti