Pasibaigęs. 10-15 21:30
Eurolyga
Virtus
68
Žalgiris
71
Pasibaigęs. 10-16 18:30
KMT
Šiauliai
87
Uniclub Bet-Juventus
83
Pasibaigęs. 10-16 19:30
Čempionų lyga
Rytas
98
Šlask
75
Pasibaigęs. 10-16 21:30
Europos taurė
Joventut
63
Wolves Twinsbet
86
Pasibaigęs. 10-17 21:30
Eurolyga
EA7 Emporio Armani
82
Žalgiris
85
Pasibaigęs. 10-19 16:00
Betsafe-LKL
CBet
103
M Basket
83
Pasibaigęs. 10-19 16:50
Betsafe-LKL
Šiauliai
108
Neptūnas
103
Pasibaigęs. 10-19 19:00
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
67
Uniclub Bet-Juventus
72
Pasibaigęs. 10-20 16:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
73
7bet-Lietkabelis
66
Pasibaigęs. 10-20 19:00
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
83
Rytas
93
Šiandien, 18:30
KMT
M Basket
0
Šiauliai
0
Šiandien, 19:00
Europos taurė
7bet-Lietkabelis
0
Breso Burgo JL
0
Šiandien, 20:45
Europos taurė
Trefl
0
Wolves Twinsbet
0
Rytoj, 18:30
KMT
Uniclub Bet-Juventus
0
CBet
0
Rytoj, 19:00
KMT
Neptūnas
0
Nevėžis-Optibet
0
10-24, 20:00
Eurolyga
Žalgiris
0
Maccabi
0
10-26, 16:50
Betsafe-LKL
Rytas
0
Šiauliai
0
10-26, 19:00
Betsafe-LKL
Uniclub Bet-Juventus
0
7bet-Lietkabelis
0
10-27, 16:50
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
0
Žalgiris
0
10-27, 19:00
Betsafe-LKL
M Basket
0
Neptūnas
0
10-28, 18:30
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
0
CBet
0
10-29, 19:00
Europos taurė
Wolves Twinsbet
0
Bešiktaš
0
10-30, 18:30
KMT
Nevėžis-Optibet
0
Šiauliai
0
10-30, 19:00
KMT
Neptūnas
0
Uniclub Bet-Juventus
0
10-30, 19:30
Čempionų lyga
Rytas
0
Falco
0
10-30, 20:00
Eurolyga
Žalgiris
0
Crvena Zvezda
0
10-30, 21:45
Europos taurė
Valencia
0
7bet-Lietkabelis
0
10-31, 19:00
KMT
CBet
0
M Basket
0
11-01, 20:00
Eurolyga
Žalgiris
0
Monaco
0
11-02, 16:50
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
0
Šiauliai
0
11-02, 19:00
Betsafe-LKL
7bet-Lietkabelis
0
Neptūnas
0
11-03, 16:00
Betsafe-LKL
CBet
0
Rytas
0
11-03, 16:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
0
Uniclub Bet-Juventus
0
11-03, 19:00
Betsafe-LKL
M Basket
0
Nevėžis-Optibet
0

„Žalgirio“ komplektacija: daug galimybių puolime ir didelė rotacijos intriga

(95)
Rugpjūčio 1 d. 11:28
A.Trinchieri turės platų žaidėjų pasirinkimą („Betsafe-LKL“ nuotr.)
A.Trinchieri turės platų žaidėjų pasirinkimą („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Edgaras Pulkovskis
Krepsinis.net

Kai Jonavos „CBet“ klubas dar sudėtyje turi du žaidėjus, daugelis Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) komandų baigia savuosius darbus komplektacijoje.

Pirmasis finišo liniją kirto Kauno „Žalgiris“ – komandos sporto direktorius Gediminas Navickas „Žalgiris Insider“ teigė, kad šiuo metu komplektacija yra baigta, bet bus stebima rinka tam, kad jeigu reikėtų papildymo sezono metu ar įvykus nenumatytiems atvejams, sąraše būtų reikiamos pavardės.

Portalas Krepsinis.net pradeda Lietuvos ekipų darbų apžvalgą ir startuojame su daugkartiniais LKL čempionais.

Francisco Francisco

Gynėjai

Iš praėjusio sezono sudėties komandoje liko septyni žaidėjai iš jų – vos trys gynėjai: Dovydas Giedraitis, Tomas Dimša ir Lukas Lekavičius. Akivaizdi „Žalgirio“ problema buvo ta, kad be Keenano Evanso stigo su kamuoliu žaidžiančių ir puolime sau progas susikurti galinčių žaidėjų.

Taip kauniečiai vasarą pasikvietė keturis naujus antrosios linijos krepšininkus ir visų jų stiprybė yra viena bei ta pati – galimybės prie varžovų krepšio. Apskritai iš 7 gynėjų galima sakyti, kad tik D.Giedraitis yra patikimas gynyboje žaidėjas, dar T.Dimša ir Sylvainas Francisco geba neblogai sužaisti prie savojo krepšio. Tyrone‘as Wallace‘as turi tinkamas fizines savybes gerai gintis individualiai, bet viskas labai priklauso nuo jo pastangų ir noro. Komandinėje gynyboje jam pasitempti tikrai reikia.

Didelė intriga, kaip atrodys „Žalgirio“ gynėjų rotacija ir vaidmenys. Šiuo metu atrodo, kad S.Francisco ir T.Wallace‘as dalinsis įžaidėjo minutes, o L.Lekavičiui liks tam tikros atkarpos. Iš esmės panašiai buvo ir praėjusiame sezone. Tuo tarpu atakuojančio gynėjo grandyje sugrįžęs Ignas Brazdeikis pasiims pagrindinį vaidmenį, savo minučių sulauks Deividas Sirvydis, o gynybinėms užduotims ant parketo bus leidžiamas D.Giedraitis. T.Dimša visoje šioje rotacijoje turbūt bus tas žaidėjas, kuris sulauks mažiausiai progų pasireikšti, o gal apskritai nebus registruojamas Eurolygos kovoms.

Beprotiška būtų, jeigu „Žalgiris“ būtų susitaręs su Roku Jokubaičiu, kadangi tuomet į dvi pozicijas rotacijoje Andrea Trinchieri turėtų net 8 žaidėjus. Akivaizdu, kad būtų tekę kažką daryti su keliais iš jų, tačiau Lietuvos rinktinės atakų organizatorius pasuko į Tel Avivo „Maccabi“ ir ketvirto įžaidėjo sudėtyje nėra.

„Žalgiris“ susimokėjo išpirką Miuncheno „Bayern“ klubui už S.Francisco ir tikisi, kad prancūzas antrajame sezone Eurolygoje padarys pažangą bei bus stabilesnis žaidėjas nei Vokietijoje. T.Wallace‘as turi labai daug talento puolime, tačiau didelis klausimas, kaip jam seksis pritapti aukštesniame lygyje bei išpildyti situacijas, kai neturės 14 metimų vidurkio, koks buvo Ankaros „Turk Telekom“ ekipoje. T.Wallace‘as turi visus reikiamus įgūdžius, kad taptų geru Eurolygos žaidėju, todėl buvo vertas rizikos.

Labai įdomu, ką apie gynėjų komplektaciją galvoja D.Sirvydis, nes kai jis pasirašinėjo kontraktą, tokios plačios rotacijos horizonte nesimatė. Dabar atsirado I.Brazdeikis, kuris atvyko tikrai ne 10–15 minučių vaidmeniui, o dar „antru numeriu“ gali drąsiai žaisti ir T.Wallace‘as, nekalbant jau apie minėtą D.Giedraitį, kuris aikštelėje gali stabdyti varžovų perimetro lyderius. Rezultatyviausiam Europos taurės žaidėjui gali tekti sukąsti dantis ir kantriai laukti savųjų galimybių. Žengus ant parketo reikės ne tik galvoti, kaip įmesti, bet ir nebūti skyle gynyboje, kadangi varžovai akcentuos tikrai D.Sirvydžio atakavimą.

Ant suolo praktiškai visą sezoną praleidęs I.Brazdeikis bus kupinas motyvacijos įrodyti savo vertę. Vasarą sveikatos problemas išsisprendęs ir pakankamai poilsio turėjęs lietuvis savo prasiveržimais draskys varžovų gynybą, bet vėlgi išlieka klaustukas dėl jo galimybių pataikyti iš toli. Kai Iggy realizuoja metimus iš perimetro, varžovams jį sustabdyti būna itin sudėtinga, bet rizikas Eurolygos komandos turėtų taikyti, jeigu ir toliau pataikymas svyruos apie 30 proc.

Ulanovas Ulanovas

Puolėjai ir priekinė linija

Skirtingai nei gynėjų grandyje, čia naujokų yra mažiau nei tų, kurie liko klube – prie Lauryno Biručio, Brady Maneko, Edgaro Ulanovo ir Arno Butkevičiaus prisijungė Mattas Mitchellas, Alenas Smailagičius ir Bryantas Dunstonas. Teisybės dėlei reikėtų pridėti, kad tiek I.Brazdeikis, tiek D.Sirvydis atkarpose galėtų pažaisti ir lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, bet didžiąją laiko dalį praleis būtent „antro numerio“ vaidmenyje.

Didelis klausimas, kokį kitą sezoną matysime B.Maneką, kuris itin nuvylė LKL finalo serijoje. Optimizmo turėtų pridėti nebent tai, kad vasarą amerikietis nemažai dirbo individualiai ir jo laukia antras sezonas Eurolygoje, kur jam žūtbūt reikėtų pasitempti gynyboje. Įgūdžių prasme nieko kažko jis nepridės, bet galbūt įgauta patirtis padės kompensuoti tas problemas, kurios buvo plika akimi matomos praėjusiame sezone.

Reikia tikėtis, kad A.Trinchieri geriau išnaudos Aleną Smailagičių nei tai buvo Rolando Šmito atveju. Akivaizdu, kad tarp italo ir latvio ne viskas buvo gerai ir tai persidavė aikštelėje. Staiga kritusi žaidimo kreivė ir išvykimas vasarą į Stambulo „Anadolu Efes“ šį tą pasako kaip ir faktas, kad „Žalgiris“ nusipirko R.Šmito profilio žaidėją. Jeigu strategui būtų netikęs žaidimo stilius, tuomet nebūtų įsigytas serbas. A.Smailagičius gaus pakankamai minučių tiek „ketvirto numerio“, tiek centro pozicijoje, tad Eurolygoje jų turėtų susirinkti apie 25. Intriguojančiai atrodytų puolimo penketukas su A.Smailagičiumi, B.Maneku, M.Mitchellu, I.Brazdeikiu ir T.Wallace‘u ar S.Francisco. Žinoma, kad gynyboje toks penketukas turėtų problemų, bet prie varžovų krepšio talento yra itin daug.

Kapitonas E.Ulanovas turėtų sulaukti minučių ir sunkaus krašto puolėjo pozicijoje, kas buvo jau išbandoma praėjusio sezono pabaigoje. Ne veltui buvo įsigytas M.Mitchellas, kuris yra „trečias numeris“. Dar vienas intriguojantis Eurolygos debiutantas, turintis tvirtą kūną, gerai besiginantis, bet ir galintis pasiūlyti puolime, nes geba žaisti su kamuoliu ir susikurti sau progas. „Žalgiris“ su A.Butkevičiumi ar E.Ulanovu lengvojo krašto puolėjo pozicijoje turėjo daug mažiau galimybių puolime. Su M.Mitchellu puolimas turėtų būti įvairesnis ir su šiuo amerikiečiu nenukentės žaidimas prie savojo krepšio. Modeliuojant šios trijulės žaidimo laiką, turbūt, kad mažiausiai minučių teks būtent A.Butkevičiui, bet jis tikrai neliks rotacijos paraštėse.

L.Birutis bus pagrindiniu centru. Jau klasika buvo tapęs K.Evanso ir šio lietuvio „du prieš du“, pasibaigiantis „pianisto metimu“. Dabar tokių perdavimų reikės laukti iš S.Francisco arba T.Wallace‘o, kurie abu orientuoti į puolimą, tačiau geba sukurti ir progas kitiems. Čia jau trenerio darbas bus išsireikalauti neatakuoti aklai krepšio, o paieškoti ir variantų komandos draugų tarpe.

B.Dunstonas bus vyriausias LKL žaidėjas ir vienas vyriausių Eurolygoje, kuris pakeitė Kevarriusą Hayesą. Čia planas buvo aiškus – pasirinktas puolime nelabai ką pasiūlyti galintis 38-erių veteranas, bet geriau lanką saugantis ir tvirtas užtvaras statantis žaidėjas. Pastarasis aspektas yra mažai matomas paprastiems žiūrovams, bet labai vertinamas trenerių ir komandos draugų, ypatingai, kai „Žalgiris“ turės tiek individualiai galinčių taškus rinkti gynėjų. Gera užtvara leidžia susikurti progas metimams ir net Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) buvo svarstoma įvesti statistikos grafą „užtvaros perdavimas“, kai po tokio komandos draugo veiksmo kamuolį turintis žaidėjas iškart pelno taškus. B.Dunstonas Eurolygoje turėtų būti 10–12 minučių centras trumpoms atkarpoms ir dvikovoms su specifiniais varžovais.

Brazdeikis Brazdeikis

Apibendrinimas

„Žalgiris“ jau dabar savo sudėtyje turi 14 žaidėjų ir dar LKL kovoms turėtų registruoti kelis jaunuolius iš dublerių komandos. Šiuo metu du krepšininkai turės likti už dvyliktuko ribų kiekvienam mačui. Didelė intriga, kaip A.Trinchieri varijuos tokia sudėtimi ir kaip išlaikys patenkintą kiekvieną žaidėją, jeigu ekipoje nebus traumų ir reikės Eurolygos kovoms du krepšininkus palikti už borto. Italas ir „Bayern“ gretose mėgo turėti daug žaidėjų, kurie būdavo pasirenkami skirtingoms rungtynėms. Tokio atvejo, kai „Žalgiris“ už brūkšnio palieka du ne jaunimo komandos žaidėjus, dar nėra buvę.

Kauniečiai turės mažiausiai 34 susitikimus Eurolygoje ir dar 36 mačus LKL reguliariajame sezone – tai jau 70 rungtynių. Toliau – Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) kovos, kur maksimaliai dar gali prisidėti 4 susitikimai bei LKL atkrintamosios su mažiausiai 8 mačais, jeigu bus nukeliauta iki lemiamų serijų. Eurolygoje tam, kad sezonas būtų ilgesnis nei 34 mačai, reikės gerokai pasistengti. Rungtynių tikrai daug, tad LKL rungtynėse „Žalgiris“ galės leisti pailsėti pagrindiniams žaidėjams, kurie turės didelį krūvį Eurolygoje.

Kalbant apie patį žaidimą, buvo nutarta nueiti nuo priklausomybės nuo vieno žaidėjo modelio. Praėjusio sezono „Žalgiris“ buvo planuojamas su K.Evansu, I.Brazdeikiu ir Nazu Mitrou-Longu perimetre, bet vienas nepateisino vilčių, kitas buvo išpirktas, o pamaina tinkama nesurasta, kadangi Edmondas Sumneris blykstelėdavo retokai. Viskas liko ant K.Evanso pečių, o jam patyrus traumą, LKL finale 1:3 nusileista Vilniaus „Rytui“.

Kokių pažymiu įvertintumėte „Žalgirio“ komplektaciją?
  • 10–9 (1040 balsų)
  • 8-7 (2509 balsai)
  • 6-5 (805 balsai)
  • 4-3 (127 balsai)
  • 2-1 (122 balsai)
Balsuodami sutinkate su taisyklėmis. Daugiau informacijos čia.

Kito sezono „Žalgiris“ perimetre turės individualiai susikurti situacijas galinčius T.Wallace‘ą, S.Francisco ir I.Brazdeikį, o puolėjo pozicijoje tokį variantą galės pasiūlyti M.Mitchellas. Vietoje vieno aukščiausio kalibro žaidėjo, dabar pasirinkta turėti mažiau pajėgius krepšininkus, tačiau su potencialu ir šiokia tokia rizika.

Puolimui komanda sukomplektuota taip, kad galėtų varžovus bausti skirtingais būdais. Galbūt tik trūksta nugara į krepšį geriau žaidžiančių krepšininkų, kadangi L.Biručio centravimas A.Trinchierio darbo metu buvo praktiškai eliminuotas, lieka E.Ulanovo veiksmai arti krepšio, kas irgi Eurolygoje nebuvo efektyvus aspektas. Italas nemėgsta stagnacijos puolime, kai centruojantis žaidėjas bando pralaužti varžovų gynybą, o likę 4 komandos draugai tik stovi ir laukia. Išreikštų snaiperių yra du – B.Manekas ir D.Sirvydis, bet tai nebus vedantys komandos žaidėjai. S.Francisco yra neblogas metikas, T.Wallace‘o metimas iš toli nėra stabilus, I.Brazdeikiui šis atstumas irgi nėra patogus.

„Žalgiris“ negali antrus metus iš eilės susimauti ir nelaimėti LKL kovų. Tai yra faktas kaip blynas ir tai žino tiek klubo vadovai, tiek A.Trinchieri. Su juo ar be jo, titulas turi būti. Panašiai buvo prieš kelis metus, kai „Žalgiris“ liko vos trečias, bet tada persitvarkė sudėtį su Kaziu Maksvyčiu priešakyje ir laimėjo viską vietiniame fronte, o Eurolygoje užėmė 7-ąją vietą. Ar įmanoma kažko panašaus tikėtis Eurolygoje ir dabar? Užtektų pradžioje patekti į 10-uką ir sužaisti įkrintamosiose, kas jau būtų neblogas žingsnelis į priekį. „Žalgirio“ rezultatas Eurolygoje labai priklausys nuo to, ar pasiteisins rizikos su turnyro debiutantais, I.Brazdeikio formos ir kiek geriau nei savo ankstesniuose klubuose atrodys A.Smailagičius bei S.Francisco.

„Ilgoji pertrauka“: variantai „Žalgiriui“ vietoje Wallace‘o, ryškiausi NCAA lietuviai ir ko iš jų tikėtis ir NBA lūkesčiai NBA lietuviams

95 komentarai
Naujausi komentarai (95)
Geriausiai ivertinti (95)
PRO komentarai (2)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Penktas kėlinys