Pasibaigęs. 09-29 16:50
Betsafe-LKL
M Basket
93
Šiauliai
95
Pasibaigęs. 09-29 18:30
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
76
Žalgiris
89
Pasibaigęs. 09-29 19:00
Betsafe-LKL
Neptūnas
90
CBet
87
Pasibaigęs. 10-01 19:00
Europos taurė
7bet-Lietkabelis
74
Hapoel
94
Pasibaigęs. 10-01 20:45
Europos taurė
Hapoel
89
Wolves Twinsbet
84
Pasibaigęs. 10-01 21:00
Čempionų lyga
UnaHotels
77
Rytas
67
Pasibaigęs. 10-03 20:00
Eurolyga
Žalgiris
74
Barcelona
67
Pasibaigęs. Vakar 16:00
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
78
7bet-Lietkabelis
85
Pasibaigęs. Vakar 16:50
Betsafe-LKL
M Basket
86
Wolves Twinsbet
95
Pasibaigęs. Vakar 19:00
Betsafe-LKL
CBet
104
Šiauliai
93
Šiandien, 16:50
Betsafe-LKL
Rytas
0
Žalgiris
0
Šiandien, 19:00
Betsafe-LKL
Uniclub Bet-Juventus
0
Neptūnas
0
10-08, 19:00
Europos taurė
Wolves Twinsbet
0
Ratiopharm
0
10-08, 19:00
Europos taurė
7bet-Lietkabelis
0
Aris
0
10-11, 21:15
Eurolyga
Olympiacos
0
Žalgiris
0
10-12, 16:50
Betsafe-LKL
7bet-Lietkabelis
0
Rytas
0
10-12, 19:00
Betsafe-LKL
Neptūnas
0
Wolves Twinsbet
0
10-13, 16:50
Betsafe-LKL
M Basket
0
Uniclub Bet-Juventus
0
10-13, 19:00
Betsafe-LKL
Šiauliai
0
Nevėžis-Optibet
0
10-15, 19:30
Europos taurė
Cedevita Olimpija
0
7bet-Lietkabelis
0
10-15, 21:30
Eurolyga
Virtus
0
Žalgiris
0
10-16, 19:30
Čempionų lyga
Rytas
0
Šlask
0
10-16, 21:30
Europos taurė
Joventut
0
Wolves Twinsbet
0
10-17, 21:30
Eurolyga
EA7 Emporio Armani
0
Žalgiris
0
10-19, 16:00
Betsafe-LKL
CBet
0
M Basket
0
10-19, 16:50
Betsafe-LKL
Šiauliai
0
Neptūnas
0
10-19, 19:00
Betsafe-LKL
Wolves Twinsbet
0
Uniclub Bet-Juventus
0
10-20, 16:50
Betsafe-LKL
Žalgiris
0
7bet-Lietkabelis
0
10-20, 19:00
Betsafe-LKL
Nevėžis-Optibet
0
Rytas
0

LKL čempionų laukia beprotiškas tarpsezonis

(93)
Birželio 17 d. 10:12
Kur pasuks M.Fosterio karjera? („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Kur pasuks M.Fosterio karjera? („Betsafe-LKL“ nuotr.)
Edgaras Pulkovskis
Krepsinis.net

Vilniaus „Ryto“ komanda savo sezoną baigė skambia nata, kai Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finale triumfavo 3:1 prieš Kauno „Žalgirį“.

Antras titulas per trejus metus leido vilniečiams ištaisyti sezono vingius, kai FIBA Čempionų lygoje buvo nepatekta į „Top 16“, o Karaliaus Mindaugo taurėje (KMT) nesustabdytas Džordže Gagičius nustūmė komandą į rungtynes dėl trečiosios vietos.

Laimėtas titulas „Rytui“ didelės naudos finansine prasme neturės – Eurolygoje jie nežais, o Čempionų lygos išmoka tarp pirmos ir antros pozicijos skiriasi apie 150 tūkst. eurų. Per sezoną „Rytas“ planavo sumažinti skolą nuo 1,9 mln. eurų iki 1,5 mln., tad minėta suma nėra kažką biudžete keičiantis aspektas.

Didžiausi iššūkiai vasarą laukia komplektuojant sudėtį, kuri galėtų ir kitą sezoną vėl mesti pirštinę „Žalgiriui“, bet labai svarbu ir geras pasirodymas tarptautiniame fronte, kur vilniečiai turi reabilituotis. Pats Giedrius Žibėnas po finalo sakė, kad didelė klaida buvo pradėti sezoną be traumuotų dviejų žaidėjų (Gyčio Radzevičiaus ir Martyno Echodo), kadangi tai lėmė du pralaimėjimus grupėje.

Pirmiausia yra klausimas dėl vyr. trenerio G.Žibėno. Jo sutartyje yra „pliusas“ ir pagal visą retoriką iš trenerio bei klubo vadovų lūpų, specialistas turėtų likti savo poste. Būtų keista, jeigu nutiktų kitaip. „Ryto“ istorijoje taip yra buvę su Rimu Kurtinaičiu, kuris laimėjo visus titulus ir tada jam vietos klube neliko, bet tai buvo daugiau Jono Vainausko užgaida nei reali būtinybė keisti strategą. Visą sezoną daug buvo kalbama apie G.Žibėną ir jo ateitį – sprendžiant iš kalbų aplink klubą, nelaimėtas finalas galėjo atnešti pokyčius vyr. trenerio poste.

Žaidėjų korpuse pasikeitimų gali būti itin daug – trys pagrindiniai vedliai – Marcusas Fosteris, Justinas Gorhamas ir Martynas Echodas – laisvieji agentai. Šiuo metu panašu, kad nė vieno iš jų trijų neliks dėl skirtingų priežasčių.

M.Fosteris yra tikrai vertas bent jau 1,5 karto daugiau nei jam „Rytas“ išgali mokėti. Pirmas bandymas Kinijoje jam nebuvo sėkmingas, bet nebūtų staigmena, jeigu jis pabandytų dar kartą. Taip pat horizonte yra ta pati Japonija, kuri gali sumokėti solidų atlyginimą M.Fosteriui. Juolab, kad LKL čempionu prieš dvejus metus tapęs Ivanas Buva iškart ir pasuko į Japoniją. Sirgaliai mato M.Fosterį ir Eurolygoje, kas irgi nėra neįmanomas variantas pažvelgus, kokius žaidėjus pasirenka Berlyno ALBA arba Vilerbano ASVEL. Tik yra sąlyga, kad jis ten turi būti pagrindinis žaidėjas, o ne 20 minučių pasirodymo krepšininkas, nes kitaip jam atsiskleisti yra sudėtinga.

M.Echodas atrodo pasirengęs antrajam bandymui svetur. Venecijoje jam nesusiklostė etapas ir trenerio pasitikėjimo jis nesulaukė, bet tai yra tikrai pajėgus centras, kuris gali rasti savo vietą svetur. Taip pat ir sulaukti solidaus atlyginimo.

Jau sezono metu J.Gorhamas sulaukė dėmesio iš Eurolygos, bet jam ši rinka galėtų atsiverti nebent gerai susiklosčius aplinkybėms ir klubams nepavykus gauti savo pirminių taikinių. Amerikietis tikrai galėtų būti rotacijos „ketvirtas numeris“, bet ir be šio turnyro yra apstu klubų Europoje, kurie galėtų mokėti 250 tūkst. eurų per sezoną, kas yra beveik dvigubai daugiau nei jis uždirbdavo „Ryte“.

Kontraktas baigiasi ir Gyčio Masiulio. Čia skyrybos po dvejų metų turbūt yra neišvengiamos. Neblogų atkarpų turėjęs puolėjas sezono pradžioje žibėjo rungtyniaudamas vidurio puolėjo pozicijoje, kai nebuvo M.Echodo. Vėliau jis grįžo į savo poziciją ir liko J.Gorhamo šešėlyje. Galbūt G.Masiulis labiau atsiskleistų kitoje komandoje, kurioje būtų aikštelę galintis plėsti judresnis centras.

Klaustukas yra ties Javino Delaurier pavarde. Gynybinis vidurio puolėjas savo atkarpas išnaudojo neblogai (14,5 min., 7,2 tšk., 8,7 naud. bal.). Turint omenyje, kad G.Žibėnas mėgsta turėti tokio tipo centrą, už pakankamai nedidelę kainą J.Delaurier kandidatūra likti klube yra tikrai įmanoma. Pats žaidėjas net parodė meilę klubui, kai ant kūno išsitatuiravo „Pirmyn, vilniečiai.“

Velička, Cole'as Velička, Cole'as

Toliau – visas būrys „pliusų“: Arnas Velička, Margiris Normantas, R.J.Cole‘as ir Lukas Uleckas.

Vienareikšmiškai galima pasakyti, kad A.Velička turėtų likti klube. Rotacijos įžaidėjas ir dar jaunas žaidėjas per sezoną padarė pažangą dėl savo profesionalumo ir darbo treniruotėse. Jeigu Vokietijoje klubas turėjo įvairių atsiliepimų apie A.Veličką, tai „Ryte“ nieko panašaus nėra. Pačiam A.Veličkai būtų naudinga likti klube antrajam sezonui ir padaryti dar vieną žingsnelį į priekį. Juolab, kad rinkoje lietuvių gynėjų „Ryto“ kalibrui praktiškai nėra.

M.Normantas turi galimybę išvykti už nedidelę išpirką, bet klube vyrauja įsitikinimas, kad gynėjas liks dar bent jau vienam sezonui ir toliau išliks „Ryto“ kapitonu. Apie šio žaidėjo svarbą ir atsidavimą kalbėti net nereikia – M.Normantas yra vienas iš komandos ramsčių ir jo išsaugojimas yra prioritetas.

L.Uleckas jau keturis sezonus praleido sostinės komandoje. Prabėgusiame jis žaisdavo daugiausiai minučių LKL kovose – po 19, bet vos 24 proc. tritaškių pataikymas ir mažiausias taškų vidurkis per tuos ketverius metus. Galbūt „Rytas“ galėtų surasti patikimesnį atsarginį puolėją, o L.Uleckui permainos būtų naudingos ir pačiam.

Finale dvejose rungtynėse rezultatyvumu pasižymėjęs R.J.Cole‘as visą sezoną buvo blankus ir tai labai išryškėjo, kai atvyko M.Fosteris. Amerikietis labai nuvylė Čempionų lygos kovose, o LKL vienu metu buvo patekęs į tokią duobę, kad net sirgalių tarpe imta kalbėti apie jo atleidimą. Sezoną R.J.Cole‘as „Ryte“ užbaigė, bet vargu, ar pradės antrąjį – rinkoje tikrai galima pamėginti surasti geresnį atakų organizatorių.

Oskaras Pleikys turi kontraktą, bet vietos rotacijoje jis neišsikovojo. Krepsinis.net žiniomis, šį aukštaūgį svarstoma skolinti kitoms komandoms, bet viskas paaiškės po to, kai „Rytas“ susidėlios pagrindinius žaidėjus ir matys realią situaciją su lietuvių skaičiumi komandoje. Pačiam O.Pleikiui dar vienas sezonas ant suolo būtų blogiausias įmanomas scenarijus.

Dar viena didelė intriga yra, ar Ąžuolas Tubelis žais sostinės klube. Krepsinis.net žiniomis, LKL MVP tapusiu žaidėju domisi dešimtis Europos klubų, bet ne visi jie yra pasiruošę mokėti daugiau nei 100 tūkst. eurų išpirką už žaidėją. Buvo pranešimų, kad Valensijos „Valencia“ akiratyje yra lietuvis, tačiau patys ispanai teigia, kad vietos sudėtyje šiam žaidėjui nebėra ir priekinė linija šios komandos yra suformuota. Šaltiniai teigė, kad „Rytas“ dėjo visas įmanomas pastangas, kad Ą.Tubelis būtų klube, bet dabar viskas yra paties žaidėjo ir jo agento rankose.

Apibendrinus galima pasakyti, kad „Ryto“ laukia beprotiškas tarpsezonis. Vilniečiai gali būti ramūs tik dėl Gyčio Radzevičiaus, kuris neseniai pratęsė sutartį. Taip pat ir jaunųjų Ganto Križanausko bei Igno Urbono, tačiau visi kiti žaidėjai arba laisvieji agentai, arba turi „pliusus“. Nebus taip, kad „Rytas“ vasarą pakeis 10 žaidėjų, bet labai realu, kad rudenį ant parketo pirmosiose LKL rungtynėse pamatysime praktiškai naują startinį penketuką. Jeigu neliks M.Fosterio, vėlgi reikės ieškoti gero taškų rinkėjo, kad nenutiktų kaip su Keithu Hornsby atveju. O galbūt „Rytas“ nutars pakeisti modelį ir neturėti vieno išreikšto taškų rinkėjo?

Titulo laimėjimas kažkiek įtakos tam turi, bet panaši situacija būtų ir netapus LKL čempionais dėl tokių žaidėjų kaip M.Fosteris, J.Gorhamas ar tas pats M.Echodas. Artūro Jomanto, G.Žibėno ir viso štabo laukia intensyvi vasara. 

„Ilgoji pertrauka“: užduokite klausimą pirmadienio podkastui

Gairės: rytas
93 komentarai
Naujausi komentarai (93)
Geriausiai ivertinti (93)
PRO komentarai (3)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
LKL