Šiandien, 12:00
Olimpiada
Australija
0
Ispanija
0
Šiandien, 14:30
Olimpiada
Vokietija
0
Japonija
0
Šiandien, 18:15
Olimpiada
Prancūzija
0
Brazilija
0
Šiandien, 22:00
Olimpiada
Graikija
0
Kanada
0
Rytoj, 12:00
Olimpiada
Pietų Sudanas
0
Puerto Rikas
0
Rytoj, 18:15
Olimpiada
Serbija
0
JAV
0
07-30, 12:00
Olimpiada
Ispanija
0
Graikija
0
07-30, 14:30
Olimpiada
Kanada
0
Australija
0
07-30, 18:15
Olimpiada
Japonija
0
Prancūzija
0
07-30, 22:00
Olimpiada
Brazilija
0
Vokietija
0
07-31, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
Serbija
0
07-31, 22:00
Olimpiada
JAV
0
Pietų Sudanas
0
08-02, 12:00
Olimpiada
Japonija
0
Brazilija
0
08-02, 14:30
Olimpiada
Australija
0
Graikija
0
08-02, 18:15
Olimpiada
Kanada
0
Ispanija
0
08-02, 22:00
Olimpiada
Prancūzija
0
Vokietija
0
08-03, 18:15
Olimpiada
Puerto Rikas
0
JAV
0
08-03, 22:00
Olimpiada
Serbija
0
Pietų Sudanas
0

K.Maksvytis: apie užkirstus I.Brazdeikio ir M.Buzelio kelius, asmeninį pasirinkimą ir ateities rinktinės kontūrus (87) VIDEO interviu

Gegužės 24 d., 10:47
K.Maksvytis apžvelgė opiausius klausimus (BNS nuotr.)
K.Maksvytis apžvelgė opiausius klausimus (BNS nuotr.)
Tautvydas Kubilius

Penktadienį Kaune pristatytas Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas bei surengta speciali spaudos konferencija.

Rinktinės pristatymas įvyko neįprastoje lokacijoje – Kauno klinikose. Čia pristatytas ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) bendradarbiavimas su šia įstaiga, prižiūrint žaidėjų sveikatą.

Nors anksčiau rinktinės treneris Kazys Maksvytis džiaugėsi, kad neigiamų atsakymų iš žaidėjų nesulaukė, kandidatų sąraše kelių ryškių pavardžių trūksta. Jame nėra Igno Brazdeikio ir Mato Buzelio.

Strategas kartu su LKF vadovu Mindaugu Balčiūnu apžvelgė artimiausius planus bei sprendimus, priimtus dėliojant pagrindinės ir rezervinės rinktinių sąrašus.

„Norėjosi pirmajame etape matyti ir Matą Jogėlą, bet jis darosi nedidelę operaciją ir praleis šį etapą. Pirmajame etape yra ir vyresnių žaidėjų, kaip Eimantas Bendžius, kuris metus nežaidė ir norime suteikti jam šansą bei pažiūrėti, kaip atrodys po tiek laiko be oficialių rungtynių. Stengėmės neįtraukti žaidėjų iš jaunimo rinktinių, kad nesukliudyti jų pasirengimo. Tikimės, kad du ar trys žaidėjai pateks į pagrindinę rinktinę.

REKLAMA

Gaila, bet rinktinėje šią vasarą nebus Igno Brazdeikio. Jis, pagrinde, dėl sveikatos problemų, nori išsigydyti pėdos traumą. Klubas jam to neleidžia daryti sezono metu, tad jis tai darys po sezono. Kita visiems įdomi pavardė – Matas Buzelis. Atrankoje jo tikrai nebus, nes vyksta svarbus jo gyvenimo etapas – NBA naujokų birža. Jis fiziškai nespėtų atvykti arba prisijungtų paskutinę sekundę, o tai nėra logiška. Visas kitas pavardes matote. Tikime, kad su šiuo sąrašu galime pasiekti savo tikslus. Neturime „plano B“, vienas tikslas – patekti į olimpines žaidynes“, – situaciją apžvelgė K.Maksvytis.

Tuo tarpu M.Balčiūnas daugiausiai dėmesio skyrė Jono Valančiūno situacijai. Ilgametis rinktinės lyderis pirmą kartą tarpsezonį pasitinka be garantuoto kontrakto, o tai komplikuoja jo galimybes žaisti rinktinėje.

„Noriu pasakyti, kad tiek treneris, tiek aš esame pastoviame kontakte su Jonu Valančiūnu. Jis ir rinktinė yra sinonimai, jau aštuoniolika metų atstovauja įvairaus amžiaus rinktinėms. Jei viskas priklausytų tik nuo jo ir mūsų, jis būtų rinktinėje, bet yra daug kintamųjų pasirašant naują kontraktą.

REKLAMA

Šnekant su treneriu ir galvojant apie rinktinę, visi žaidėjai turi būti ramūs dėl trijų dalykų – sveikatos, savo šeimos ir ateities, kad niekas netrukdytų siekti maksimalių rezultatų. Aišku, Jonas yra prioritetinis žaidėjas, bet dar turime daug laiko ir, manau, kiekvieną dieną šis klausimas bus pastūmėtas žingsneliu į priekį.

Pats draudimo polisas iš esmės nėra problema, bet tada įsijungia kiti dalykai – NBA klubai, požiūriai ir panašiai, kurie situacija padaro labai abstrakčia ir tada nei Jonas, nei mes negalime to dalyko sutvarkyti šiandien. Birželio 17-ąją, manau, bus daug informacijos “, – tikino M.Balčiūnas.

K.Maksvytis kiek plačiau apžvelgė priežastis, kodėl rinktinei teks suktis be I.Brazdeikio.

„Kažkiek situacija pasikeitė. Jei apsimenate, teko anksčiau aplankyti Iggy, tuomet jo nuomonė ir sveikatos situacija buvo kita. Klubas žiūri savo tikslų. Neaišku, Iggy žais ar ne, bet klubas nori matyti jį treniruotėse iki sezono pabaigos. Gal tuo metu jis galėtų išsigydyti traumą. Jis yra kažkiek kitoks žaidėjas, gerai žaidžiantis vienas prieš vieną, bet šventa vieta tuščia nebūna, kompensuos kiti žaidėjai“, – teigė strategas.

Kaip vieną pagrindinių pretendentų aikštėje atlikti I.Brazdeikio užduotis jis įvardino Deividą Sirvydį, o Dovydo Giedraičio neįtraukimą į rinktinės planus pavadino asmeniniu sprendimu.

REKLAMA

„Jis yra turbūt pirmas žaidėjas už sąrašo ribų. Čia jau buvo mano asmeninis sprendimas, aš pasirinkau Tomą Dimšą“, – tikino K.Maksvytis.

Būtent T.Dimšą ir po traumos sveikstantį Arną Butkevičių jis išskyrė kaip žaidėjus, cementuosiančius komandos gynybą perimetre, nors nenorėjo puolimo ir gynybos potencialo skirstyti į atskiras lentynas.

Panašiai kaip D.Giedraitis, praėjusią vasarą už rinktinės ribos liko Laurynas Birutis, nepanoręs užimti trečiojo vidurio puolėjo vaidmenį, o šiemet į tokią perspektyvą jau žvelgiantis atlaidžiau.

„Tiek jis, tiek Donatas Motiejūnas, tiek visi kiti teigia, kad svarbiausia ne vaidmuo, o tikslas. Jis sutinka su tuo vaidmeniu. Abiejų rinktinių planus kažkiek jaukia tos ankstyvos datos. Pirmame etape neturėsime iš pagrindinių komandų jaunų žaidėjų, o antrajame gali vėluoti tokie žaidėjai kaip Grigonis, Motiejūnas ar Jokubaitis. Kažkiek trikdžių yra, bet tai nekeičia mūsų planų Situacija keičiasi. Pažiūrėsime, kaip ji toliau rutuliosis. Gali būti, kad į čempionatą važiuos trys centrai, gali būti du aukštaūgiai ir vienas mobilesnis. Tą šansą visi turi“, – teigė strategas.

Detaliau vertinant Mato Buzelio situaciją pripažinta, kad lemiančiu faktoriumi tapo ne kažkurios pusės noro trūkumas, o nepatogūs tvarkaraščiai.

REKLAMA

„Jo stovykla nori, bet sudėliokime diena iš dienos šių metų scenarijų. 26-ą dieną – birža, po to dvi dienas vyksta komandos pristatymas, kontrakto pasirašymas, po to – Vasaros lyga. Idealiausiu atveju jis atvyktų tiesiai į čempionatą, nematęs rinktinės ir nesitreniravęs kartu. Galų gale, tai yra labai svarbi vasara jo karjerai. Pabendravus su jo aplinka, nutarėme, kad mažai šansų, jog jis prisijungs prie rinktinės“, – pripažino treneris.

Jaunojo talento situaciją jis palygino su kito užjūrio talento Ryčio Petraičio padėtimi. Nacionalinėje koledžų atletų asociacijoje (NCAA) žibantis puolėjas krepšinio aplinkoje taip pat sukasi nuo mažumės bei nestokoja potencialo, dėl kurio buvo pakviestas į rezervinę rinktinę.

„Turbūt vyresni krepšinio aplinkos žmonės atsimena tiek jo tėtį Ramūną Petraitį, buvusį krepšininką, žaidusį kartu Šarūnu Jasikevičiumi ir Žydrūnu Ilgausku pas trenerį Feliksą Mickevičių. Jo mama buvo aukšto lygio krepšininkė. Dar neaišku, kuris buvo geresnis, tėtis ar mama, abu aukšto lygio krepšininkai. Jų sūnus amerikietis, kuris turi gerus duomenis ir gerai vertinamas už Atlanto. Gal ne šiais metais, bet tikimės, kad vieną dieną pravers pagrindinės rinktinės duris. Berods ir jo senelis buvo treneris Klaipėdos krepšinio mokykloje. Didelė krepšinio šeima, panašiai, kaip ir Buzelių“, – teigė K.Maksvytis.

REKLAMA

Strategas pozityviai įvertino ir kitų jaunųjų talentų, kuriuos matysime rezervinėje rinktinėje, šansus ateityje prasimušti į pagrindinį dvyliktuką. Kai kurie iš jų arti šio tikslo gali būti jau šią vasarą.

„Įdomu pamatyti jaunimą, mažiausiai matėme Augustą Marčiulionį. Įdomu, kaip Ąžuolas Tubelis įsijungs į pagrindinę rinktinę. Kaip ir visiems, labai patinka Igno Sargiūno aštrumas, geras žaidimas. Jei jie yra pirmajame etape, reiškia, tikime jų potencialu ir po kelių metų regime pagrindinėje rinktinėje“, – dėstė darbėniškis.

Rezervinė rinktinė darbams susirinks jau birželio pradžioje, 10, 12 ir 14 dienomis sužais tris mačus su Libano rinktine. Iškart po to į darbus kibs keliais jaunuoliais pasipildžiusi pagrindinė rinktinė, kuri iki olimpinės atrankos sužais namų ir išvykos mačus prieš Luka Dončičiaus vedamą Slovėniją.


87 komentarai
Naujausi komentarai (87)
Geriausiai ivertinti (87)
PRO komentarai (1)
i
Noriu gauti pranešimus apie atsakymus į mano komentarą Komentuoti gali tik registruoti portalo vartotojai.
Norėdami komentuoti prisijunkite.
Prisijungti
Komentuoti
Daugiau komentarų
Atsakyti
Olimpinės žaidynės